To be nobody but yourself in a world that's doing its best to make you somebody else, is to fight the hardest battle you are ever going to fight. Never stop fighting.



- E.E. Cummings

perjantai 10. kesäkuuta 2011

Never confuse movement with action

Eilen oli viikon toinen balettitunti. Vauhti on tunneilla tasaisen reipas; mitään liikettä ei jäädä turhaan toistelemaan, opettaja saattaa nopsaan antaa muutaman huomautuksen jostain tietystä asiasta, mutta sitten jatketaan.  Pitäisi siis aina muistaa kaikki ohjeet ja painaa mieleen. Itse sain maanantaina noottia siitä, että pitäisi hypyissä muistaa laskea koko jalka maahan - nähtävästi jäin aina alastulossa jäpittämään puolivarpaille. Yritin huomioida asian eilen. Ehkä se sujuikin jo paremmin?

Erityisen ärsyttävää on se, kuinka hankalaa on muistaa opettajan näyttämät sarjat. Alkeet 1 -tunneilla opettajien (kävin siis kahden, välillä kolmen eri opettajan tunneilla) sarjat olivat melko lyhyitä, mikä oli tietty ihan miellyttävää, sillä sarjat saattoi kohtalaisen helposti muistaa. Uuden opettajan sarjat ovat ainakin omaan päähäni pitkiä ja ellei lähelläni ole jotain kokeneempaa oppilasta, saatan olla tunnilla aivan hunningolla. Vinkkejä, kuinka sarjat saisi opeteltua paremmin? Vai onko tämäkin kenties sellainen taito, joka vain kertyy ajan myötä? Tietty toistan liikkeet, kun opettaja niitä näyttää, ja jotain tuonne pääkoppaan jääkin, mutta paljon unohtuu samantien.

Olen alkanut turhatua tunnilla, kun tuntuu, että oma tekniikka on ihan hakusessa eikä sarjoissakaan pysy mukana. Phuuuh... Onneksi kesällä opettajat vaihtuvat aina parin viikon välein - ehkä jonkun opettajan mukana pysyn vähän paremmin. Toisaalta tämä vaihtelu on myös turhauttavaa, sillä sarjat jäävät - ainakin omalta osaltani - vajaiksi, koska en saa toistaa niitä tarpeeksi monta kertaa. Turhautumisen ohessa olen havainnut myös kunnianhimoa; tahdon lisää, lisää ja lisää! Tahdon oppia lisää ja paremmin ja tarkan opettajan ohjauksessa. Miten olisi yksityistunnit baletissa? ;)


Kuva Gene Schiavone

2 kommenttia:

  1. Hei! Kommentoin tähän vähän kootusti aiempiakin postauksia. :)

    Älä huolehdi, Janella ON pitkät ja monimutkaiset sarjat, enkä mäkään useamman vuoden hänen tunneillaan käyneinä niitä aina tahdo ekalla tekemällä muistaa. Hänhän kyllä onneksi (tai valitettavasti, koska olen antanut itseni tottua luottamaan siihen) selostaa, mitä seuraavaksi tulee. Mutta tekemällä oppii ja tuokin helpottuu.

    Tasoasiat HTO:n kesätunneissa on kyllä aika kirjavat ja sekavat. Kun se j2-3 on korkein taso ja täynnä todella edistyneitä, vuoden tai useammankin j1:llä käyneet menevät kesällä suosiolla myös j1:lle, mikä tarkoittaa, että alk2:lta on korkeampi kynnys mennä sinne, eli alk2:ta käyneet jatkavatkin alk2:lla - teidän alk1:ltä sinne siirtyvien iloksi ja harmiksi. Ja sitä edistyneemmätkin hyppelevät tasolta toiselle omien aikataulujensa mukaan (been there, done that). Mutta koita kestää siellä!

    Pitää vielä todeta, että kuulostipa tutulta tuo mainintasi siitä, että vuosikausia sua ei ollut saada harrastamaan mitään liikuntaa, ja nyt tanssi on vienyt mukanaan. Tuo on niiiiin hienoa! Itse asiassa itse olen sen tanssin kautta lopulta sitten innostunut muustakin liikkumisesta, mitä en olisi ikinä kouluaikoina vielä uskonut...

    Hauskoja baletti- ja nykäritunteja! Ehkä törmätään HTO:lla (jos tulen sinne vielä kesän aikana). :)

    VastaaPoista
  2. Hei aisha!

    Lohduttavaa kuulla, että jonkun muunkin mielestä Janen sarjat on monimutkaisia. :)Toisaalta on hyvä liikkua oman mukavuusalueensa ulkopuolella - silloin voi oikeasti oppia jotain uutta. On myös toinen asia kuunnella suomea, kuin englantia puhuvaa opettajaa. Mutta kiva petrata englantia tanssiympäristössä!

    Muistan viime kesältä Alkeet 1 -tunnin kaaoksen; kesällä tosiaan alkoi baletin Alkeet 1 -tunti, Jane aloitti tuntien vetämisen, aivan niin kuin tänäkin vuonna. Viime vuonna tilanne vain oli se, että tunnilla oli oikeasti niitä, jotka eivät olleet koskaan tanssineet ja sitten niitä edistyneempiä oppilaita sekaisin. Mahtoi olla usealla uudella oppilaalla ihmettelemistä, kun opettaja käskee vain suoraan tankoon ja siitä demi-plié, plié, jne. Ei mennyt kauaakaan kun Jane kysäisi, että kuinka moni teistä oikeastaan ei ikinä ole balettia tanssinut. Tänä kesänähän ei Alkeet 1 -tuntia ole laisinkaan.

    Ehkä törmätään!

    VastaaPoista